Strona główna > Dieta > Spirulina

Spirulina

Natura kryje w sobie wiele niezwykłości – trzeba tylko prowadzić stosowne badania i mieć otwarty umysł, a znajdziemy rozwiązanie wielu naszych chorób czy bolączek. W ostatnim czasie coraz więcej mówi się na przykład o spirulinie.

To niezwykła alga, która stanowi zdrowy dodatek do współczesnych koktajli czy też batonów energetycznych. Można go znaleźć w składzie licznych suplementów diety, opartych o naturalne elementy. Nie wszyscy jednak wiedzą czym tak naprawdę jest spirulina, jakie posiada właściwości, wartości odżywcze oraz korzyści dla naszego zdrowia! A warto wiedzieć o niej możliwie jak najwięcej, ponieważ jest bardzo zdrowa i wspomaga przy wielu problemach! Jakich? I co to takiego?

Spirulina – wyjaśnienie terminu

Spirulina to handlowa nazwa sinic z rzędu Oscillatoriales, zwanych też zielono-niebieskimi algami. To tak zwany Superfood, który zapewnia liczne korzyści zdrowotne osobom, które regularnie go spożywają. Być może dlatego w tej chwili zapanowała na spirulinę wręcz moda – szukamy bowiem instynktownie tego, co zdrowe, a w świecie zdominowanym przez chemię, poszukujemy tego co naturalne. Jedno z drugim zresztą przeważnie się łączy. Spirulina to rodzaj bakterii o nazwie cyjanobacterium, które żyją w słonej i słodkiej wodzie, i podobnie jak rośliny używają światła do wytwarzania energii. Hodowana jest w wielu miejscach na świecie, gdzie panuje odpowiedni klimat dla jej właściwego rozwoju. Takimi miejscami są między innymi Hawaje, Tajwan, Chiny, Japonia, Indie, Meksyk czy rejon Czadu.

spirulina właściwości odżywcze

Spirulina – właściwości zdrowotne

Spirulina posiada liczne właściwości zdrowotne – nadal są jednak prowadzone badania nad jej skutecznością, więc jesteśmy w stanie nie tylko potwierdzić wiele doniesień, lecz zapewne i odkryć także kolejne jej zastosowania oraz możliwości. Największy wpływ alga ta posiada na układ krwionośny człowieka, ponieważ – jak się okazało – pomaga obniżyć ciśnienie krwi, obniżyć poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i trójglicerydów, jednocześnie zwiększając poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Jeśli chodzi o diabetyków, spirulina również i na nich wpływa pozytywnie, nie mówiąc już o tym, że może okazać się pomocna dla osób chorujących na niedokrwistość. W każdym razie pierwsze badania w tym kierunku są bardzo obiecujące. Badania na zwierzętach pozwalają także wierzyć, że spirulina może korzystnie wpłynąć na osoby cierpiące z powodu nowotworu. Zwiększa ona produkcję przeciwciał, które polepszają odporność organizmu, co może zapobiegać rozwojowi raka. Być może całkiem niedługo stanie się ona naturalnym lekiem na niego albo środkiem zapobiegawczym. Z pewnością nie poznaliśmy jeszcze wszystkich zalet spiruliny - ale i tak już wiadomo, że warto ją spożywać!